Kézimunkáimról - keresztszemes hímzés, kötés; a könyvekről, amelyeket olvasok; macsekokról s mindenféle egyéb dologról, ami érdekel. S ahogy egyre jobban leszek, remélem, minél több kirándulásról is beszámolhatok.

---------------------------------------------------------------------------------------------


2008-08-06

Szombat - Szentbékkálla








Vasárnap megint úton voltunk. Brigit vittük el Szentbékkállára, illetve ő vitt el minket a kocsival:-) Érdekes, már többször is jártunk erre a Káli-medencében, de itt még nem voltunk. Szép kis falucska, nyugalom, csend.
Aztán mi tovább is jöttünk, s csak itthon olvastam utána, hogy hol is voltunk. Bánom is már, hogy nem előbb tájékozódtunk, s nem mentünk el a híres-neves Kőtengerhez. Pedig erről már olvastam több helyen is korábban, csak épp azt nem tudtam, hogy Szentbékkálán van.

Kőtenger
"A turisztikai irodalom kőtengernek is nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A Káli-medence szélein, Salföldtől Kővágóörsig s onnan a Kis-Hegyes-tűig húzódik egy vonulata, de a legszebb és legépebben megmaradt kőhát Szentbékkálla mellett található.
A pannon kor tengerének megszilárdult homokturzásai ezek, melyeket a szél a későbbi korok folyamán (főleg a pliocén kor sivatagi szele) bizarr formákra kipreparált.
Kisebb ház nagyságú kövek hevernek itt szanaszét. Közülük az egyik sziklacsoport különösen érdekes: egy hatalmas kőtábla enyhe billenéssel megmozdul, ha a végére állnak. Ez a szentbékkállai Ingókő."

A családi képek mellé kerestem a Kőtengerről is néhány képet a Google segítségével. Mind valami turisztikai oldalról származik, nincs feltüntetve a fotósuk. Remélem, nem haragszanak meg, hogy itt terjesztem tovább a fotóikat:-)

Nincsenek megjegyzések:

Kész munkáim

Készülő munkáim