Kézimunkáimról - keresztszemes hímzés, kötés; a könyvekről, amelyeket olvasok; macsekokról s mindenféle egyéb dologról, ami érdekel. S ahogy egyre jobban leszek, remélem, minél több kirándulásról is beszámolhatok.

---------------------------------------------------------------------------------------------


2008-07-04

Olvasmányaim 1.


Most olvasnám:

Mailer, Norman: Várkastély a vadonban
Egy második világháborús történettel, a Meztelenek és holtakkal - sokak szemében a valaha volt legjobb háborús regénnyel - indult Norman Mailer nagyszabású írói pályája. Két emberöltő - káprázatos mesterművek, látványos köz- és talán még látványosabb magánélet, nagy bukások és harsány sikerek - után az agg mesternél a második világháborút kiváltó rettenet a téma újra, és az az eszelős megszállott, aki az emberiségre szabadította a gonoszt. Adolf Hitler.
Ki volt Ő? Honnan jött? Miből ered gyűlölete, mely lávaként árasztotta el a földet? Miféle rontó varázs tette a világtörténelem legdémonikusabb figurájává? Személyét ma is döbbenettel vegyes kíváncsiság veszi körül, könyvtárakat töltenek meg a kérdések, a tudós elemzések, a találgatások. Norman Mailer a kutatómunkát regénye narrátorára, az első pillantásra is elég sátáni SS-hírszerzőre, Dietrichre bízza. És Dietrich megszállottan veti bele magát a Schicklgruber-Hiedler család száz esztendejének történetébe. Rejtelmes vagy rossz hírű, akarnok vagy bujaságban megrögzött felmenők vérfertőző kazalalji nászából - lázas verziók szerint egy tizenkilenc éves zsidó kófic fattyaként - jön a világra a kis Adolf, hogy szennyben-gennyben, sárban-ürülékben, állatkínzásban és gyerek-terrorizálásban cseperedjen a nagy célra. A valóságból és rafinált regényírói fogásokból szőtt, lebilincselően elborzasztó történet fölött végig egy pokoli titok lebeg. A Sátán titka.
Azt írtam, most olvasnám. Jó ideje kiírtam már oldalt, hogy ezt (is) olvasom. Be kell vallanom, hogy ezzel a könnyvvel nem igazán haladok előre, ami nálam elég szokatlan. Többször is nekikezdtem már, de... Érdekelt a könyv, kiváncsi voltam Norman Mailerre, hogy ebben a témában mit alkotott. De amilyen könnyen elolvastam anno a Meztelenek és holtakat, most annyira nyögvenyelősen megy ez. Egyszerűen nem tudok továbbjutni az elejétől. Nincs rá más szó, nekem ez egyszerűen unalmas. Most azt hiszem, egy kicsit félreteszem, aztán talán ősszel újból előveszem, nyárra úgyis könnyedebb téma kell. Bár a pszichohorrorok sem könnyed témák, azt hiszem:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Kész munkáim

Készülő munkáim